Fransa’daki eğitiminiz için vize ve oturma kartı

Fransa’ya gelmeden önce :

Fransa’ya uzun süreli olarak gelme koşulları turistik olarak gelmeden farklı olarak düzenlenmiştir. Strasbourg Üniversitesi için başvurular Temmuz ayından itibaren internet üzerinden yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için : www.universites-formations-alsace.fr internet adresine tıklayınız.

Not : Yeşil pasaport sahipleri Fransa’da 3 ay vizesiz ikamet edebilirler.

 

Öğrenci vizesi düzenletmek…

Avrupa vatandaşı olmayan (yani Avrupa Ekonomik Alanı, Andora, Monako, İsviçre, San Marino ve Vatikan uyruklu olmayan) öğrenciler Fransa’da öğrenim görmek amacıyla, kalma süreleri 6 ayı geçecekse « öğrenci » ibareli uzun süreli bir vize alabilirler.

Daha sonra öğrenciler yetkili makamlarca istenen belgeleri sunmak şartıyla bu « öğrenci » vizesini otomatik olarak uzattırabilirler. Daha fazla bilgi için… 3 çok önemli nokta…

  1. Ne olursa olsun turist vizesi ne Fransa’da ne de başka bir Avrupa Topluluğu ülkesinde daha sonra öğrenci vizesine dönüştürülemez.
  2. Eğer birbirini takip eden iki eğitim programı izlemeniz gerekiyorsa (örneğin bir Fransızca dil öğrenimi ve bir akademik öğrenim izleyecekseniz) size verilecek vizenin bütün bu eğitim süresini kapsayacak biçimde düzenlenmesi için bu iki programa da kaydınızı yaptırınız. Fransız vizeleri bir kez alındıktan sonra gittiğiniz yerde değiştirilemez.
  3. Fransa’da 3 aydan fazla kalacak yabancı öğrenciler (Avrupa Topluluğu vatandaşları dışındakiler) vizeden farklı olarak Fransa’ya gelmelerini takip eden iki ay içinde öğrenci oturma izni almak zorundadırlar.

Not: Avrupa Ekonomik Alanı: Avrupa topluluğu üyesi 25 devlet + İzlanda, Liechtenstein ve Norveç

Pratik « Vize » kartı (PDF) (http://editions.campusfrance.org/infos_generales/VisaLogement_EN.pdf)


Bir vize almak için hangi belgeleri hazırlamak gerekir?

Bu liste bilgi amaçlı verilmiş olup ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilir.

 

  • Pasaport

Pasaportun geçerlilik süresi talep edilen vizenin süresine uygun olmalıdır.

  • Kayıt kabul belgesi

Bu belge, ön kabul talebine olumlu bir cevap ya da özel veya devlet öğretim kurumuna ön-kayıt belgesi olabilir. Bu belge üzerinde seçilen bölüm ve öğretim programı seviyesinin ne olduğu belirtilmiş olmalıdır. Özel bir öğretim kurumu olması durumunda belgede ders saati sayısı ve tüm öğretim harçlarının bütünüyle ödenmiş olduğunun belirtilmesi gereklidir.

  • Minimum geçim kaynaklarının belgelenmesi

Minimum geçim kaynaklarının miktarı Fransa Büyükelçilikleri’nce belirlenir. Bu meblağ Fransa’da geçirilecek her ay için 460 Avro civarındadır. Burslu öğrenciler için, burs belgesi üzerinde bursu veren kurumun antetli kağıdı üzerinde burs miktarı ve süresini gösterir bir belge istenmektedir.

Eğer geçim kaynakları Fransa’da ikamet eden bir kişi tarafından sağlanıyorsa, bu kişiye ait imzalı bir yükümlülük belgesi, kimlik belgesi fotokopisi ve gelir kaynaklarını gösterir belge (örneğin son üç aya ait maaş bordrosu ve son vergi belgesi) verilmesi gereklidir.

Eğer geçim kaynakları yurt dışından geliyorsa, söz konusu paranın transfer edileceği hesabın açık olduğunu gösterir bir belge, hesap sahibinin Fransızcaya çevrilmiş ve yasal imzalı ödeme taahhüdü veya vatandaşı olunan ülke resmi makamlarından paranın ödeneceğini gösterir belge istenmektedir.

  • 18 yaşından küçükler için anne-babalarının söz konusu kişi ya da kişilerle ilgili yetki belgesi.
  • Zorunlu aşılar

Bazı durumlarda konsolosluklar, söz konusu ülkenin durumu gerektiriyorsa, vize vermek için aşı belgesi (sarıhumma, kolera…) isteyebilirler.

 

Fransa Dışişleri Bakanlığının sitesi: http://www.diplomatie.gouv.fr/en/


Fransa’ya geldikten sonra :

Öğrencilerin yapmaları gereken formaliteler uyruklarına göre; Avrupa Birliği vatandaşı olanlar ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar olarak farklılık arz etmektedir.


Avrupa Birliği vatandaşları için :

  • Maaşsız öğrenci için : Başvurulması gereken bir prosedür yoktur.

  • Çalışan öğrenci için : 1 Temmuz 2008’den beri, Fransız master diploması olmayan Bulgar ve Rumenler çalışma izni için valiliklere başvuru yapmaları gerekmektedir. Diğer Avrupa Birliği ülkeleri için bu koşul yoktur.

 

Strasbourg Bas-Rhin Valiliği tarafından Rumen ve Bulgarlar’dan istenen evraklar :

Aşağıdaki belgelerin orijinal ve fotokopilerini ibraz ediniz.

  • Pasaporttaki ismin, fotoğrafın ve geçerlilik süresinin olduğu sayfalar.

  • Öğrenci belgesi ve kartı.

  • Ikâmetgahı veya birinin yanında kaldığını ispatlayan (eğer birinin yanında kalınıyorsa veya ekonomik gelir kaynağı olarak birini garantör gösteriyorsa bu kişinin kimlik fotokopisi ve tarafından yazılan imzalı bir belge) « Attestation d’hebergement » veya « Attestation de prise en charge » gerekmektedir.

  • Gaz veya elektrik faturası (en eski 3 ay öncesine ait olabilir, daha eskileri ise kabul görmez), veya en az 3 ay öncesinden başlayan kira kontratı olabilir.

İstenen Belgeler :

  • Ebatları (3,5 x 4,5 cm) olan ve açık zemin üzerine yeni çekilmis 3 adet vesikalık aynı fotoğraf.

  • Doğum kayıt örneği.

  • Çalışma kontratı.


Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için :

  • Eğitim için Fransa’ya gelmek isteyen ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar CESEDA L313-7 yönetmeliğine göre « öğrenci vizesi » almaları gerekmektedir. Öğrenci Strasbourg’a geldikten sonra oturum kartı almak ve uzatmak için üniversite bünyesinde kayıt döneminde hizmet veren AGORA birimine başvuru yapabilir. Kayıt dönemi dışında ise valiliğe başvurulabilir.
  • Yönetmeliğe göre « bilimsel vize » alan (CESEDA L313-8) öğrenciler ise Strasbourg’a geldikten sonra valiliğe oturum kartı için başvurmaları gerekmektedir. İşveren imtiyaz ücreti ödemesi gerekmektedir ve ANAEM sağlık taraması (Strasbourg’a geldikten sonra) şarttır.
  •  

Bas-Rhin Valiliği tarafından « bilimsel vizeli » öğrencilerden istenen evraklar :

Aşağıdaki belgelerin orijinal ve fotokopilerini ibraz ediniz.

  • Pasaport : ismin, fotoğrafın ve geçerlilik süresinin olduğu sayfalar,
  • Doktora Okulu Müdürü, Bölümün bağlı olduğu Anabilim Dalı Müdürü ve tez hocası tarafından imzalı kabul mukavelesi,
  • İkâmetgahı veya birinin yanında kaldığını ispatlayan (eğer birinin yanında kalınıyorsa bu kişinin kimlik fotokopisi ve tarafından yazılan imzalı bir belge « Attestation d’hebergement » gerekmektedir. Gaz veya elektrik faturası (en eski 3 ay öncesine ait olabilir, daha eskisi ise kabul görmez), veya en az 3 ay öncesinden başlayan kira kontratı olabilir.

İstenen belgeler :

  • Ebatları (3,5 x 4,5 cm) olan ve açık zemin üzerine yeni çekilmiş 3 adet vesikalık aynı fotoğraf.

  • Doğum belgesi ve evliler için evlilik cüzdanı ile birlikte ibraz edilecektir.

  • Çalışma kontratı.

  • Uluslararası Göç Bürosu tarafından (OMI) verilen sağlık kontrol belgesi (Üniversite, CNRS, INSERME kurumları tarafından imzalı olması gerekmektedir).

SİZDEN GELENLER

Bizi takip edin

STRALANG, deneyimli ve dinamik eğitim kadrosu ile neşeli ve rahat bir ortamda sizlere en iyi şekilde fransızca öğretmek amacındadır.

FRANSIZCA KURSU ÖN KAYITLARI İÇİN TIKLAYIN

STRALANG dil enstitüsü, Fransızca öğrenmek isteyen, öğrenci veya yetişkin herkese « uygun fiyat, kaliteli hizmet » prensibi ile farklı imkanlar sunmaktadır. Bu düşünceden yola çıkarak « Bizim başarımız sizin başarınızdır » anlayışıyla sizlere hizmet vermeyi amaçlıyoruz.